sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Madon kauhunhetket: "lapseni olikin serkkuni"

Alkuperäinen "uutinen"

Voi luoja. Voi hyvä luoja. Mistä tässä edes aloittaisi.

"Ihmisen kantaisä ulosti suustaan"

"Ruotsalaistutkimus osoittaa Xenoturbella bocki -nimisen madon olevan ihmiskunnan kantaisä".

Lyhyesti ja yksinkertaisesti: Ei osoita, eikä kyseessä oleva eliö ole ihmisen kantaisä. Ensinnäkin, jos seuraisi uutista perille saakka mitä IL ei ole tehnyt, saisi selville että alkuperäisessä tutkimuksessa ei puhuta mitään "ihmisen kantaisästä".  Tutkimus käsittelee Xenoturbella bockin luokittelua eliökunnan sisällä.

Toisekseen, jos Iltalehdellä ymmärrettäisiin jotain evoluutiosta, tiedettäisiin myös että kyseessä ei ole ihmisen kantaisä koska evoluutio ei oikeasti toimi suorana janana. Ihminen ei kehittynyt apinoista, apinoilla ja ihmisellä on yhteinen kantaisä joten simpanssi on serkku, ei isoisä. Samaa ketjua voi johtaa satoja miljoonia vuosia taaksepäin ensimmäiseen elolliseen olioon josta jokainen elossa oleva otus on siinnyt. Näin ollen xenoturbella bocki on hyvin kaukainen serkkumme.

Edelleen, en löydä mainintaa siitä että xenoturbella bocki ulostaisi suustaan. Vajaan tunnin etsinnän tuloksena löysin vain mainintoja siitä että olennolla ei ole oikeastaan elimiä eikä mahaakaan. Luulen että IL:n toimittaja on keksinyt tämän suusta paskantamisen siitä että  Huffington Postin uutisessa sanotaan näin:

"...which the tiny cell cluster's first opening, called the blastopore, becomes an anus rather than a mouth".

Mainittakoon että yllä oleva lause pätee myös ihmisiin. 

Tässä tutkimuksessa mainitaan että otuksella ei ole erikseen anusta. Suusta ulostaminen voi siis olla totta, mutta jos on, uskon IL:n toimittajan päätyneen tähän tulokseen silkalla onnella. 

Lisäksi, otsikko on raivostuttava. Siinä on valheellinen väite ja siihen on tungettu ilmeisen virheellinen kakkavitsi klikkausten takia.

Kaiken huipuksi, Iltalehden toimittaja on luovasti parannellut uutista sen jälkeen kun on kopioinut Huffington Postin yhtä onnettomasti tutkitun jutun. Siinä missä Huffington Post toteaa, että xenoturbella bocki voisi olla ihmisen kantaisä, IL on oikaissut ehkät pois omasta versiostaan ja suoraan julistanut k.o eliön kantaisäksemme.

 Kaippa oli ylivoimasta suomentaa might-sanaa ehkäksi.

"Tutkijat havaitsivat, että madon alkion alkuvaiheen kehitys on samanlainen kuin ihmisillä, mikä voi auttaa ymmärtämään, miten ihmisen elimet muodostuvat".

Raivostuttava malliesimerkki rikkinäisestä puhelimesta. IL:n versio on suora lainaus Huffington Postin jutusta, Huffington Postin lainaus taas on vääristynyt lainaus EurekAlertin edelleen virheellisestä uutisesta. EurekAlertilla todetaan notta:

"development biologists have referred to the fact that the early embryonic development of the worm may display similarities with the group to which man belongs". 

Jos ei ymmärrä mistä alkuperäisessä tekstissä on kyse, ei sitä kannattaisi ehkä mennä muuttelemaan. Mutta eihän se ole niin mediaseksikästä puhua samasta ryhmästä mihin ihmiset kuuluvat kun parempi puhua pelkästään ihmisestä.

Varsinkin kun kyseinen ryhmä on jälkisuiset johon kuuluvat mm. ihminen ja merimakkara ja suurinpiirtein jokainen elukka jonka keskivertoihminen edes mieltää eläimeksi.

Mainittakoon vielä että tutkimus ei edes osoita olennon kuuluvan jälkisuisiin, ainoastaan että samankaltaisuuksia on.

Tuomio: Kaiken kaikkiaan, tämä voi olla huonoin tiedeuutinen jonka olen lukenut tämän blogin aikana ja se on aika paljon sanottu se. Suurinpiirtein mikään uutisessa ei ole oikein, mahdollisesti suusta ulostamista lukuunottamatta.

Olen aika sanaton. EurekaAlert-sivuston alalaidassa lukee näin:

"AAAS and EurekAlert! are not responsible for the accuracy of news releases posted to EurekAlert! by contributing institutions or for the use of any information through the EurekAlert! system".

Luulen että IL ja IS tarvisivat samanlaiset pikkupräntit tiedeuutisiinsa. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti